NYÁRON ÚJRA HÉTVÉGI OLVASGATÁSRA HÍVLAK BENNETEKET EGY-EGY REGÉNY RÉSZLETÉVEL. REMÉLEM, HOGY A PIHENÉS ÓRÁIBAN MINDENKINEK KELLEMES ÉLMÉNY LESZ BEPILLANTANI AZ IRODALOM VILÁGÁN KERESZTÜL NÉHÁNY ENTERIŐRBE.

Asbóth László

Hotel

(részletek)

 „Fényűzően berendezett szobákat mutattak nekik, a folyosókon a perzsa futó szőnyegek, a falak mellett arany gyertyatartók, különböző távol-keleti szobrok díszelegtek. A falakon vadállatok kipreparált tetemei jelezték a házigazda kedvenc időtöltését.

Külön hatalmas terem állt rendelkezésre a porcelángyűjtemény elhelyezésére. A különböző országokból, világrészekből származó darabok egymástól jól elkülönülve lettek kiállítva. Mintha egy valódi múzeumban lennénk. Már régiségnek számító darabok képezték a gyűjtemény jelentős részét, de azért voltak újabbak is. Könnyedén össze lehetett hasonlítani az egyes területekről származó edények motívumait, festési technikáit. A leghíresebb porcelán műhelyekből származó darabok összességében felemelő érzést váltottak ki a nézőben. Lisa néni és Leslie is csodálattal adózott a gyűjtemény szépségében.

A fiú magában visszavonta az elhamarkodott következtetést, bár némi igazság azért mindenképpen volt benne. Találkozott már olyan házigazdával, akinek a büszkeségét sértette, ha más véleménye volt róla, mint nekik.

- Csodálatosak a porcelánok! - dicsérte meg Lisa néni a látottakat. - Ennyi szép és értékes példányt összegyűjteni biztos sok időbe és pénzbe kerülhetett.

- Hát igen, évtizedeken keresztül jártunk, és még most is járunk különböző aukciókra, ahol ilyesmiket adnak el - válaszolta büszkén Margaret. - A jelenlegi gyűjteményünk több mint húszmillió dollárt ér. Természetesen biztosítást is kötöttünk rá, bár ezek a darabok pótolhatatlanok.

Ez a mi hobbink. Bár a férjem emellett, mint látták a vadászatot is kedveli. Többször járt már Indiában, Afrikában, és Ausztráliában. Több szerencsés kalandot élt már át, amiről tudna mit mesélni.

- Kérem, jöjjenek le a nappaliba, ott kényelmesebben, egy jó kávé, egy kis édesség, és ital mellett tovább tudunk beszélgetni.

Levonultak a nappaliba, ahol szintén terített asztal várta őket. Finom, friss sütemények illata terjengett a szobában. Leslie a kávé helyett inkább a gesztenyés tortát választotta. Amerikában a gesztenye igazi ínyencnek számít, ezt Európából szerezték be a vendéglátók. Nagyon ízlett neki.

A kellemes környezetben a nők és a férfiak kissé különválva beszélgettek egymással. Joe és Leslie üzleti témát választott, míg a szebbik nem képviselői a divatról és a kozmetikáról folytattak elmélyült eszmecserét.

A recepcióhoz vezető folyosó gyorsan elfeledteti az emberrel a külvilágot. A modern és a régi kor keveredése izlésesen jelenik meg e kis hallban, ahol a recepció is található. Körös-körül festmények, aranyozott mennyezet, jobbra egy kis folyosó falán az üvegszekrény tíz méter hosszan és másfél méter magasan telis teli van ötven - nyolcvan éves boros - illetve pezsgősüvegekkel. Legtöbbjüket húsz - harminc éve találták meg a szálloda alatti titkos alagútban. Amerikában ugyanis egy időben igen szigorúan vették az alkoholtilalmat, de szomjas és pókerjátszmára éhes ember mindig akadt. Maradt tehát a csak jómódúak által ismert titkos alagút az épület alatt, ami mind a mai napig létezik, igaz, senki sem teheti be a lábát oda.

Balra elegáns boltok, valamint egy kávézó nyílik a kis folyosóról. Ha csak egyenesen haladunk, egy hatalmas, bár egyszerű faborítású recepció tárul elénk. A falakon itt is az eredeti tulajdonosról és gyönyörű feleségéről készült portrék láthatók. A recepció mellett található az ugyancsak a kezdetek óta működő filmszínház. Egy mozgólépcső vezet fel az igazi hallba, mindenhol márványborítás, a legfinomabb anyagból készült függönyök, szőnyegek, a huszas évek stílusának megfelelő hatalmas kanapék, bútorok, az egész hallt bevilágító két - három méter átmérőjű, kézi megmunkálású kristály csillár, festett mennyezet, cirádás oszlopok - minden rendkívül előkelő és harmonizáló, mint ahogy egy előkelő öt csillagos szállodához méltó. Természetesen a friss virágokból összeállított kompozíciók díszítik a szálloda minden részét. A hallból egy tükör-étterem valamint egy éjszakai bár nyílik. Ugyancsak innen, egy kisebb folyosón keresztül juthatnak el a vendégek a szobájukba, illetve választják az egyik tükörbe bújtatott liftet is. Az információs pult is ezen a szinten található, mindjárt az ajtó mellett. A hall egyik fala csupa üveg, innen vezetnek az ajtók a belső udvarba, a romantikus környezetben elhelyezett szökőkúthoz, ami egy kis tó közepén díszeleg. Egzotikus virágok és a zöld növényzet adja a meghittségét e kis udvarnak, mely fiatal és idős párok kedvenc tartózkodási helye.

A szállodáról különféle szellem-történetek is keringenek. Lehet, hogy csak egy jó marketing-fogás, de az alkalmazottaktól a vendégekig rengetegen észleltek már különböző furcsaságokat. A szálloda nyitott falú toronyrészén például többször látott a biztonsági szolgálat szivarfüstöt szállni, és mikor felment leellenőrizni az amúgy teljesen lezárt részt, érezte is a szivarfüstöt. Érdekes módon mindig ugyanazt - a harmincas években elhalálozott tulajdonos kedvencét. Aztán van a róla elnevezett Parker étterem, ami fölé a padlásrészre a felszolgálók félnek egyedül felmenni egy-egy igen értékes bor rendelésekor. Többen is beszámoltak már róla, hogy lépcsőn lefelé jövet különös, lökő érzés irányítja őket. Az is mindig furcsa érzéssel tölti el az ott dolgozókat, - bár a padlásrészre csak ők tudnak felmenni - amikor üres az étterem, és még a zenekar is pihen, a csendben gyakran hallanak lépteket felülről.”

 

kép: innen

Szerző: Molnár J.

Szólj hozzá!

Címkék: hotel világirodalom lászló asbóth enteriőrök

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://juniorhome.blog.hu/api/trackback/id/tr714552477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása