Szinte minden földrajzi tájnak volt, illetve van egy-egy jellemző növénye, mely mennyiségével, képzeletet felkeltő alakjával és színével magára vonta az ember figyelmét. Ilyen növény a trópusi Egyiptom lótuszvirága, az asszírok palmetta-növénye, a pálma, a kínaiak bambusznádja, a japánok cseresznyevirága, a görögök akantusza, a mediterrán népek babérja és a mérsékelt égöv lakóinak cserfája. A pusztai vad tulipán így vonta magára a belső- és közép-Ázsia, majd a magyarok figyelmét.

Sokáig úgy hitték, hogy a tulipán Törökországból származik.
Michael. H. Hoog 1973-ban kiadott, A tulipánok eredete című munkáját így kezdi:
 „Négy évszázada ismerik Nyugat-Európában a tulipánt és majdnem négy évszázada úgy tudták, hogy a tulipán Törökországból származik. Azonban a pontos kutatások kimutatták, hogy a tulipánok bölcsőjét Keleten, sokkal távolabb, nevezetesen Közép- vagy Belső-Ázsiában kell keresni. Itt van e növény géncentruma is.”
A vadon élő tulipánok „hazája” tehát Közép-Ázsia, ahol 125 vad tulipánfaj ismert. Az eredő helye feltételezhetően a Tien-san és a Pamír-Aláj hegység, ahol egy 1000 km sugarú körben 51 fajtája határozható meg.

Ezen a vidéken, miután jobban megismerték a növényt, hagymáját elkezdték fogyasztani. Amikor bekerült a kertekbe egyúttal dísz volt, és élelemként is szolgált. A népművészetben is hamar megjelent mint motívum, hiszen azt maga a természet kínálta. A sztyepp szürke egyhangúságában minden tavasszal újra és újra visszatérő üdítő, felemelő élmény a hirtelen kiviruló vad tulipánok piros, fehér és sárga színfoltja. A tulipános táj képe lett a legüdítőbb, legmélyebb természeti élmény.  Felfedezve a tulipán gyönyörűségét a vezetők kerti díszévé, a hatalom és a gazdagság jelképévé vált.

Európának is vannak őshonos tulipánfajai. A Kárpát-medencében, a Kazán-szorosban és a Vaskapuban él a 40-50 cm magas áprilisi virágzású Tulipa Hungarica Borbás, a sárga tulipán.

Ennek alfaja, a hullámos szélű levelű, illatos virágú, lilás portokú magyar tulipán. (Ennek elterjesztése Magyarországon folyamatban van.)

Az első bizonyíték az "ősmagyar tulipán" mellett 1904-ben jelent meg a Kert című folyóiratban Rahiczky Jenő tollából. Vaszary Mihály 1907-ben kimutatta munkájában, hogy a honfoglaló magyarok díszítőművészetében mindenütt megvan a tulipán, sőt ott látjuk az Árpád házi és Vegyes házi királyaink pénzein, a koronázó paláston, Mátyás király trónkárpitján,

címereken

és főleg régi tulipános ládáinkon. (Magyarországon az asztalos készítésű menyasszonyi láda legáltalánosabb elnevezése.)

Leginkább így került be a nemzeti közkincsbe.

A tulipán a nőiesség, a szépség, a szerelem, a szeretet, a tisztelet, a kegyelet és az elismerés jelképe. Közép-Ázsiában a múlékony, de szenvedélyes szerelmet jelképezi. Alakja miatt a fehér tulipánt a keresztény szimbolizmus a liliommal azonosítja, így a tisztaságra és a szűziességre utal. A piros tulipán az érzéki örömöket jelenti. A francia virágnyelvben a szerelem megvallásának jelképe, mivel a lángoló szerelemre utal. A sárga tulipán a reménytelen szerelem kifejezője.

A virág tölcséres kelyhe az élet nedvét tartalmazza, ezáltal gyakran az anyaméhre utal. Valószínűleg ezért is kerülhetett a ládára.
A tulipán és a szív motívumokat együtt is ábrázolták a női férfi szembenállás és a fizikai különbségek jelképeként. A szív a férfi jelképe volt.

A festett bútoraink mellett megjelent
- fejfákon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- kapufélfákon

- kályhacsempén

- kerámiákon

- hímzéseken

A tulipán tehát jelképe minden szépnek. Formája és színe pedig mindennek lett közvetítője népi művészetünkben és közhasználati tárgyaink díszítésén. Ezeknek az érzéseknek nélkülözhetetlen kifejezési vágya, az érzésekkel együtt azok kifejezési eszközét, a tulipánformát megszakíthatatlan időbeli folytonosságban közvetítette számunkra a pusztai élet korszakától egészen napjainkig.
Természetesen mára sem maradtunk tulipán nélkül, hiszen tökéletesen beilleszkedik a mai trendbe. Hála a dizájnereknek és bútortervezőknek, mi lakberendezők is tökéletesen tudjuk alkalmazni. Csak a fantázia szab határt.

Íme néhány példa arra, hogyan lehet becsempészni ezt az ősi növényt a lakásba modern megvilágításban:

Ha már megvilágítás…

Ötletes tulipán formájú lámpák, egyenesen Hollandiából.

A cipzárak még érdekesebbé teszik ezt az amúgy sem hétköznapi tárgyat.

Belga tulipánlámpák

Dizájner: Peter Jansen

Üljünk le egy kicsit!

„Tulipán” a Bauhaus korából

Dizájner: Eero Saarinen

The Little Tulip

Dizájner: Pierre Paulin

 

Bőr tulipánfotel

Dienes Design

 

„High-tech tulipán”

Az auditóriumokba és utasterekbe szánt ülőalkalmatosság ülése és karfái együtt mozgathatók; automatikusan csukódnak össze, mint a tulipán szirmai.
Bartoli Design

 

 Akár csak az igazi

Charming design Armchair by Bruehl-Nature in the Morning
Dizájner: Kati Meyer

 „Futtassuk” falra a tulipánt!

 

Színes, tulipános tapéta Sandersontól

A Vintage kollekció egy darabja

 

 Arany szövettapéta

Large Design Curtain

 Fotótapéta

Fürdőszobánkat is díszíthetjük tulipánokkal!

 

Ha nem szeretnénk az egész falat beborítani a virágokkal, tökéletes megoldást nyújthat a falmatrica.

Íme, néhány szép darab:

Kiegészítőkből, kütyükből pedig sosem elég!

Néhány érdekes darab:

A nőiesség motívuma és a nők kedvence együtt

Ez a különlegesség a dán tervezőnő, Sidsel Zachariassen ötlete alapján készült.

 

Van, aki szeret mosogatni és van, aki nem. De egy ilyen Vice Versa által tervezett pohárszárító jelenlétében, talán elviselhetőbb a házimunka ezen része.

A számítógépnek is jut tulipán, még akkor is, ha csak USB elosztó formájában.

Végül, de nem utolsó sorban…

A dekorációnál szerintem elengedhetetlen az frissen vágott, vagy élő növény mellyel igazi tavaszi hangulatot varázsolhatunk otthonunkba.

Szerző: Molnár J.

Szólj hozzá!

Címkék: tulipán alexandra motívum hubay

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://juniorhome.blog.hu/api/trackback/id/tr864342955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása