VEGYETEK LE EGY KÖNYVET A POLCOTOKRÓL, POROLJÁTOK LE ÉS OLVASSATOK!

Több héten át egy kis szombat-vasárnapi olvasgatásra hívlak benneteket egy-egy regény részletével.

Bolesław Prus

 

A fáraó

 

(részletek)

„A fáraó memfiszi palotájának egy hatalmas kapu volt a bejárata, két ötemeletes toronyféle, úgynevezett pilonok között. A szürke homokkőből épült alkotmányok külső falát, fel a párkányig, ellepték a domborművek.

A kapu ormán az államhatalom címere vagy jelképe díszlett: szárnyas gömb, amely mögött két kígyó hajlik ki. Lejjebb istenek ültek, akiknek a fáraók áldozatot mutatnak be. Az oldalsó oszlopokon szintén istenek képmásai voltak kifaragva, egymás fölött öt sorban, legalul pedig hieroglifa-feliratok.

Minden pilon falán a főhelyet Nagy Ramszesz domborművű képe foglalta el: egyik kezével baltáját emeli, a másikkal hajuknál fogva egy csomó embert tart, akiket úgy kötöttek össze nyalábba, mint a petrezselymet. A fáraó fölött újra istenek álltak vagy ültek két sorban, még följebb egy sor ember, akik áldozattal járulnak az istenek elé, közvetlenül a pilon párkánya alatt pedig szárnyas kígyók meg szkarabeuszok képmásai.

A tető felé egyre keskenyedő ötemeletes pilonok, köztük a háromemeletes kapu, a sok dombormű, amelyeken a szigorú rend szertelen, sötét fantáziával, az istenfélelem kegyetlenséggel párosult - mindez nyomasztóan hatott a nézőre. Az ember úgy érezte, nehéz ide belépni, kijönni aligha lehet, de benn élni még súlyosabb teher.

A kapu előtt katonaság állt és egy sereg alsóbb tisztviselő. Az udvart magas oszlopokon nyugvó körtornác övezte körül. Díszes kertecske volt ez, benne edényekbe rakott apró áloéfák, pálmák, narancsfák, cédrusok, mind szép sorban, nagyság szerint. Az udvar kellős közepén szökőkút csobogott. Az utak tarka kavicsokkal voltak teleszórva.

Itt, a körtornác alatt ültek vagy sétálgattak le-föl a főtisztviselők, és suttogva beszélgettek.

Az udvarról egy magas ajtó egy nagy terembe nyílt, melyben tizenkét, három emelet magas oszlop emelkedett. A terem jókora volt, de a vaskos oszlopok miatt szűknek tetszett. A világosság a falakba vágott apró ablakokon és a mennyezet hatalmas, négyszögletes nyílásán áradt be. Hűvösség, árnyék, szinte homály uralkodott a teremben, de azért elég jól lehetett látni a sárga falakat, oszlopokat, a rajtuk egymás fölött sorakozó képeket: legfelül levelek, virágok voltak, alattuk istenek, még lejjebb emberek, akik az istenek szobrait viszik, vagy áldozatot mutatnak be; a csoportok között hieroglifák.

Mindenütt csupa élénk, szinte kiáltó szín: zöld, sárga, kék.

Ebben a mintás mozaikpadlóval ékes teremben álltak fehér köntösükben, mezítláb a papok, a birodalom főtisztviselői, Herihor hadügyminiszter és a vezérek, Nitager és Patroklész, akik szintén hivatalosak voltak a fáraóhoz.

…….. 

A fáraó keresztülment egy sor oszlopos, képekkel ékesített szobán. Minden ajtóban papok, palotaőrök, akik földig hajladoztak előtte. Végre a szobájába ért. Két emelet magas, alabástromfalú terem volt, a falakon színes és aranyozott festmények, XII. Ramszesz uralkodásának legnagyszerűbb eseményei: Mezopotámia lakosainak hódolása a fáraó előtt, Buchten királyának követei, és Khonszu isten diadalútja Buchten országában.

A teremben ott volt a madárfejű Hórusz isten arannyal, drágakövekkel ékes malachitszobra, előtte csonka piramis alakú oltár, fejedelmi fegyverzet, drága karosszékek, lócák, valamint apróságokkal telerakott asztalkák.”

 

Kép: innen

Szerző: Molnár J.

Szólj hozzá!

Címkék: a fáraó prus enteriőrök világirodalmi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://juniorhome.blog.hu/api/trackback/id/tr493146138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása