VEGYETEK LE EGY KÖNYVET A POLCOTOKRÓL, POROLJÁTOK LE ÉS OLVASSATOK!

Több héten át egy kis szombat-vasárnapi olvasgatásra hívlak benneteket egy-egy regény részletével.

 

 

KÓS KÁROLY

 

AZ ORSZÁGÉPÍTŐ

 

(részlet)

„Az alkonyati szél megállott. A félhomályos szürkületből tiszta, ragyogó este lett, s a sötét hegyek élesen rajzolódnak a csillagos égboltozatra. Lenn a révháznál, a Duna-parton véres lánggal nagy tűz lobog, és a tűz körül fekete alakok mozgolódnak: bizonyosan a Vecelin hajóját várják ott a várbeliek. S valóban, mintha a meg-megcsillanó sötét vízen jönne is a hajó: lobogó fáklya imbolyog a Dunán és tükröződik a vízben... S a palota ablakai is világosak, és a tornác előtt is fáklyák gyúlnak ki.

Az asszony egész testében megborzong.

- Fázom, és igen megfáradtam - mondja halkan, és olyan öreg-rokkantan gubbaszkodik a pad szélén.

- Úgy, Sarolt, úgy. Pedig még nem nyughatunk. Sok a dolog, Sarolt, és sietős. Nekem sietős már erősen... Mindent bejártatok?

- Mindent, Uram. Veszprémet és Fehérvárát és Soltot és a pilisi gazdaságot. És Csepelt. És találkoztam Koppány úrral.

- Úgy, Sarolt; Koppánnyal, a tar Szerénd fiával...

- Veszprém alatt. Odajött. Mondta, hogy a tónál jártában vett hírt rólam, s eljött atyafilátóba, így mondotta.

- Istvánt is látta?

- Őtet is. Mustrálta, mint a csikót. Csupán annyit szólt hozzá, hogy: "No öcsém, te is nőhess még egy araszt"... Deodáthoz és Tibold úrhoz szót se szólt...

- Utálja őket, tudom. S hát megszállott a várban?

- Nem. Mi is lovon, s ő is; ott kinn a mezőn a nyomtatásnál. S még csak annyit mondott, hogy az én uramnak atyafiságos szíve jó egészséget kíván. Azután ellovagolt embereivel, vissza a tó felé...

A nagy fa fekete koronájából éleset sikoltott valami éjjeli madár, és az asszony megint megborzongott. Azután kifeszítette egyenesre a derekát, felállott, és a hangja most keményen csattant:

- István, köszöntsd apádat, és be kell vinni az Urat a palotába...

Sárgán dereng a keleti ég alja; nemsokára kél a hold...


A nagy palotás szobában hárman vannak. A fal menti széles, alacsony, puha szőnyeggel letakart kereveten a Nagyúr nyugszik, előtte, a padlón duzzadó, tarka párnákon az Úrasszony. Közöttük alacsony, kerek asztalkán karcsú ezüstkancsó és apró, arany ivócsészék. A szoba egyik sarkában magashátú pad előtt tömör, súlyos asztal és két nehéz tölgyfaszék. Az egyik széken Radla ül, a barnacsuhás apát úr. Más bútor nincsen is a házban; de a padlón végis-végig gyékénytakaró, a falakon virággal írott tarka szőttesek, és egyik szegelletbe támasztva néhány fegyver. Körös-körül a ház falán, nyeles vaskarikákban, füstölögve lobognak a fáklyák. Az ajtónyílásokon nehéz, vastag szőnyeg, de a nyitott ablakokon beáramlik a nyári éccaka langyosan hűs, szénaillatú levegője.

Géza úr és a Nagyasszony csendes szóval beszélgetnek, és a barát fáklya fényénél levelet olvas. A levelet Adalbert püspök küldte Vecelin úrral. S Adalbert Ottó császár barátja és atyjafia.

A Nagyasszony számol az Úrnak:

- A termés mindenütt jó. Van gabona bőven és fölös takarmány is, akármennyi állatnak. A szabad vitézek is megszaporodtak a várakban. De Veszprém és Fehérvár romladozik: építeni kellene...

- Nem, Sarolt. Esztergomot kell építeni. Itt a hegyek felé a falat emelni és a rokkant tornyot újból rakatni. Kővel kellene, de erre idő nincsen már, hát csak tölgyfával. Bud ispántól hírt kaptam: cseh földön sok rabot vásárolt. És Konrád úrral német míves emberek jöttek. Mindenféle ügyes mesterember. Ezeket a görög kőmíveseket is itt akarom tartani jövő esztendőre is, azoktól tanulhatnak a mi kőmíveseink...

- István mindent látott most már. Minden gazdaságot, minden ménest és csordát és nyájat és minden tanyát, aki a Dunán innen van. Tudja, mivel számolhat...”

 

 Kép: innen

 

Szerző: Molnár J.

Szólj hozzá!

Címkék: az károly kós enteriőrök világirodalmi országépítő

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://juniorhome.blog.hu/api/trackback/id/tr813145948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása