VEGYETEK LE EGY KÖNYVET A POLCOTOKRÓL, POROLJÁTOK LE ÉS OLVASSATOK!

Több héten át egy kis szombat-vasárnapi olvasgatásra hívlak benneteket egy-egy regény részletével. Ezúttal csak Balzac művek kerülnek terítékre.

 

 

Honoré de Balzac

A rejtély

(részletek)

„A nemes vonalú építményt téglából emelték, sarkait, ajtóit és ablakait kígyóvonalakkal rovátkált kövek ékítik. Szép mívű, de már rozsdamarta rácskerítés zárja körül. A kerítés mentén széles, mély árok vonul, sudár fák nyúlnak fel belőle, korlátjain vasarabeszkek számtalan tövissel-heggyel várják a betörőket.

A park fala csak a körönd szakította térségen túl kezdődik. A pompás külső félholdat szilfákkal beültetett halmok formálják, míg párját a park felől délszaki fák csoportjai rajzolják ki. Két patkó - ezek határolják a köröndöt, amelynek közepében a vadászlak áll. A régi földszinti helyiségeket Michu ló- és marhaistállónak, konyhának és fáskamrának alakította át. A letűnt pompa emlékét fehér-fekete márványpadlójával csupán az előszoba őrzi; a park felől ide afféle apró négyszögekben üvegezett ajtó-ablak vezet, amilyent Versailles-ban láthattunk, míg Lajos Fülöp a francia dicsőség menhelyévé nem züllesztette a kastélyt. Bent ósdi falépcső osztja ketté a házat, szúette már, de szerfölött jellegzetes; az első emelet öt, kissé alacsony szobájához vezet. Felettük hombárnyi padlás ásít. A tiszteletre méltó építményt négylapú, terjedelmes tető borítja, gerincén két ólomcsokor, oldalába vágva pedig négy kis ablak - Mansard kedvenc ablakocskái, amiket egyébként okkal alkalmazott, hiszen Franciaországban badarság a lapos olasz fedél és pártafal: maga az éghajlat tiltakozik ellene. Itt fent a takarmányt tárolta Michu. A roskatag ház körül angolos a park. Száz lépésnyire könnyű pára lebeg a fák felett, s napszállatkor miriád béka, varangy és más kétéltű zsinatol - az egykori dísztavat jelzik, mely ma egyszerű, gazdag halastó. És a dolgok rég volt íze, a ligetek mélységes csendje, a messze futó fasor, az ideködlő erdő, ezernyi apróság, rozsdafogta vasak, mohlepte kövek - minden költői fénybe vonja ezt a hajlékot, amely ma is áll még.

…..

 

Egy pillanatig mindketten a kastélyt nézték - ezt a megkapó képet a táj képében. Jóllehet nem különösebben terjedelmes és építészeti remeklésnek sem mondható, régészeti szempontból Cinq-Cygne némi figyelmet érdemel. Még a XV. században emelték, s most ott ül vénségesen egy halmon széles és mély s ma is telt vizesárkai gyűrűjében, csak kavicsból és habarcsból döngölt, de hét láb vastag falaival. Egyszerűsége megragadón eleveníti meg a hűbéri kor kemény, harcos életét. Mint építmény valóban kezdetleges ez a kastély, két hasas rőt torony közt hosszú lakszárny az ősi kőablakok sorával; faragott félfáik venyigére emlékeztetnek. A lépcső kívül van, középen, ötszögű torony rejti, a toronyba csúcsíves kis kapu vezet. A földszinti lakosztályokat XIV. Lajos idején korszerűsítették, s hasonlóképpen az emeletieket; a roppant tetőt faragott timpanonos ablakok törik át meg át. A kastély előtt gyepszőnyeg terül el szélesen, fáit nemrég döntötték ki. A kapuhoz vivő hidat két házikó fogja közre, köztük igénytelen, jellegtelen, kétségkívül új keletű rácskerítés; itt laknak a kertészek. A gyepszőnyegtől jobb és bal felé, kövezett út mentén sorakoznak a ló- és marhaistállók, csűrök, a fásszín, pékség, tyúkólak és egyéb gazdasági épületek; ezeket a mai kastélyhoz hasonló két szárny maradványaiban szállásolták el. Az épület valaha négyszögű lehetett, négy sarka erődített; köríves pitvarú, hatalmas torony védelmezte, amelynek aljában, a rácsos kapu helyén, felvonóhíd volt. A két vaskos torony (csúcsos süvegüket megkímélték a rombolók) és a harangot is őrző középső sajátos arculatot adott a falunak. Pár lépéssel odább az ódon templom nyújtogatta hegyes tornyát, belesimulva a képbe. A sok kúp meg csúcs felett pedig ott tündökölt a hold - fényárban fürösztötte, játékosan csillogtatta valamennyit.”

 

Szerző: Molnár J.

Szólj hozzá!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://juniorhome.blog.hu/api/trackback/id/tr353527359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása