Névjegyek - Kiss Sarolta

2012.03.06. 08:21

A Junior Art Center Lakberendező Iskola idén ünnepel, hiszen 20 éve indult el az oktatás intézményünkben. Nagyon sok hallgató végzett nálunk és nagy örömünkre sokan gyakorolják is a szakmát. Érdekes határterületekre kalandoztak a médiától a kereskedelmen át az esküvői dekorációig. Keresztmetszetét adják ennek a szép és különleges szakmának, bebizonyítva, hogy milyen sokrétű és kreatív alkalmazási módjai vannak.

Megkerestünk – a teljesség igénye nélkül – néhány volt Junioros hallgatót, hogy meséljenek nekünk az eltelt évekről, szakmáról, hitvallásról, örömökről és nehézségekről. Mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket tettük fel, mégis másként rajzolódnak ki a  portrék.

A szakmán kívüli emberek mindig érdeklődéssel kérdezik, hogy milyen egy lakberendező lakása, ami legtöbbször megválaszolatlan marad. Mi megkértük, hogy tegyenek kivételt velünk és mutassák meg otthonuk legalább egy kis szegletét.

 KISS SAROLTA

 

Hogyan és honnan indultál?

Kezdésként meghatározó, hogy művész családból származom, édesanyám szobrászművész, édesapám festőművész.
Van két "kedvenc" húgom: Bori díszlet és jelmez tervező, Lenke grafikus és fotós (nem véletlenül írtam a kedvencet, nagyon jóban vagyunk, a legjobb barátnőim is egyben, a szakmai összedolgozásról nem is beszélve, ami egy családban kész főnyeremény, ha megvalósítható:)
Tehát az iskolapadból kikerülve, a dekoratőr iskola elvégzése után egyből munkába álltam és éjjel nappal dolgoztam, ez sem vicc, a munkamánia felszínre tört:) ...majd mindeközben elvégeztem a lakberendező iskolát.
 

Hová jutottál?

Ez időtájt a dekoratőri munkák és a lakberendezés együtt kötötte le napjaimat. Rengeteget dolgoztam, tapasztaltam, és mivel nagyon érdekelt az alkalmazott grafika is, mindemellé betársult a grafikai pálya is, elvégeztem a MOME tipográfus képzését. Grafikusként sokkal komplexebbé vált az odáig alkalmazott tervezési munkamódszerem. Sokkal fontosabbak lettek az apró részletek, a tökéletesen kidolgozott összetevői egy-egy munkának, legyen az dekoráció, katalógus, vagy üzlet/lakás berendezése. Mára már leginkább grafikusként tevékenykedem, viszont a dekorációs munkák most is megvannak, azok mozdítanak ki a monitor mögül, mozgásban tartanak:) Lakberendezőként hullámokban dolgozom, de úgy tűnik, sosem a szokványos feladatok esnek az ölembe, és ez jó. Volt, hogy tv műsorokban "kellett" helyt állnom, volt hogy egy irodát "kellett" tornateremmé alakítanom, stb...:)

Ezek után ha van időm, a hobbimnak, a ruhatervezésnek élek. Több éve van már egy saját márkám, a NON+. Ebben igazán önmagam lehetek, kizárólag olyan ruhákat tervezek amiben én szeretek járni - ez az önmegvalósítás művészete:)))
Hobbiként indult, de egyre szélesebb körben ismert a hazai divat követői körében. Egyszerű vonalak, sportos, kényelmes, vagány megoldások, visszafogott színvilág jellemzi a NON+ kollekcióit. A NON+ ruhák legtöbbjét egy-egy grafikai elem, idézet díszíti. A kollekciók darabjai egy téma, hangulat köré szerveződnek, a grafikák pedig ezt hangsúlyozzák, mindezt visszafogottan, szolidan. Így alkotnak a kollekciók darabjai egységes, teljes egészet.

Mi az amit nagyon szeretsz a munkádban?

Legfőképp azt, hogy reggeltől estig azt csinálom amit szeretek, ami feltölt, és amiben önmagam lehetek.
De titkon elárulhatom, hogy azt is, hogy akár estig is dolgozhatok pizsamában:))))), és akár egész nap kávézgathatok és császkálhatok, beszélgethetek ha kedvem úgy tartja, mert az időmet én magam osztom be, és igazából ez a munkámmal jár. Kell ennél jobb, vagyis több?:)

(Volt már saját design boltom, dolgoztam több munkahelyen, újságnál, ügynökségnél, voltam szabadúszó és voltam már minden, ami ezen a pályán elképzelhető, mégis úgy gondolom leginkább az, hogy ki hova jut, csak rajta múlik. Tudni kell felállni, tudni kell nyugton ülni, és leginkább tudni kell hogy mi a cél!:)

 

Mit köszönhetsz a lakberendezésnek?

- u.a mint az előző..

 

Nem mulaszthatjuk el, hogy megkérdezzük: Milyen volt Junioros hallgatónak lenni?

Jó.:) Egy út eleje mindig érdekes, kíváncsisággal és energiával teli. Az igazi feladat ezt fenntartani, és nap mint nap gyakorolni is.

 

Megmutatsz legalább egy részt az otthonodból?

Kis részletképeket.

+

Azt szoktam mondani, hogy tervezni térben (lakberendezés, dekoráció) és síkban(grafika) vagy egy kollekció darabjait megálmodni (NON+) egy és ugyanaz számomra.
Önmagában is működnek, de a különböző szakmák mégis nálam kiegészítik egymást, és az én életemben az állandó mozgást, megújulást, izgalmat biztosítják.

Saját mottóm:
- ha teheted érd el azt, hogy azzal foglalkozz amit szeretsz
- a munka mellett tudd mi tölt fel, kapcsol ki, és szánj időt rá
- jusson eszedbe minden nap, hogy minden a fejben dől el, ezért hinni és teremteni kell. minden percben.


linkek:

http://kisssarolta.blogspot.com/

http://www.facebook.com/nonplusz

http://www.facebook.com/designporta

http://www.facebook.com/sarolta.kiss

http://visual-design.hu/

Szerző: Molnár J.

Szólj hozzá!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://juniorhome.blog.hu/api/trackback/id/tr74292126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása